Fotinfo

Det finns många olika åkommer som dina fötter kan bli drabbade av. Här nedan kommer lite förklaring om dessa olika åkommor som vi på kliniken kan behandla och åtgärda. De åkommor som vi inte kan åtgärda skickar vi vidare till expertis för vidare bedömning. Välkommen.

(Notera att sidan Fotinfo är under uppdatering)

Fotbehandling Fotvård Lomma

Medicinsk Fotbehandling.

En medicinsk fotterapeut har en viktig roll med att hjälpa människor att undvika allvarliga komplikationer vid sjukdom, som svårläkta sår, felställningar i fötterna eller amputation.

Sådana risker kan finnas vid diabetes, reumatiska och neurologiska sjukdomar, vid hjärt- och kärlsjukdom med cirkulationsstörningar som påverkar fötter och underben.

Därutöver kan många andra medicinska tillstånd som nageltrång, kartnaglar, hud- och nagelsvamp, sprickor och förhårdnader, vårtor, psoriasis och andra hudsjukdomar ha hjälp av medicinsk fotvård.

Hälsporre

Hälsporre

En hälsporre är en kalcium lagring – det vill säga, en tillväxt av ben som kan utvecklas på undersidan av hälbenet där musklerna i foten ansluter till benet.

Denna kalcium lagring som tenderar att likna en krok eller en sporre som pekar framåt kan vara resultatet av lång (och stor) belastning på fotens muskler och ligament, från en långvarig sträckning och inflammation i plantar fascia (det vill säga från plantar fasciit) och från upprepad sprickor i membranet som täcker hälbenet.

Hälsporre utvecklas i allmänhet från stress på muskler och ligament i foten, med plantar fasciit – det vill säga inflammation i plantar fascia orsakad av överdriven, långvarig sträckning och dragning – och genom upprepade sprickor av membranet som täcker hälbenet.

Plantarfascia fascitis

Plantarfascitis

Plantar fascia är ett band av fibrös bindväv som sträcker sig från hälbenet till fotsulan. Stress från mekaniska aktiviteter, en skada eller överanvändning kan göra att din plantar fascia blir inflammerad vilket skapar smärta.

Plantar betyder botten av foten; fascia är en term för den typ av fibrös bindväv som finns i hela kroppen; fasciit avser inflammation i fascian vävnad.

Plantar fasciit utvecklas vanligen som ett resultat av långvarig eller upprepad sträckning över en längre period som bringar vävnaderna i fascian att gå sönder eller sträckas vilket resulterar i en smärtsam inflammation

Mekaniska rörelse obalanser, övervikt och illasittande eller alltför slitna skor är andra viktiga faktorer för att utveckla Plantar Fasciit.

Hammartå bild

Hammartå

 

Tår som fastnat i ett krökt läge kallas hammartå eller klotå. Problemen orsakas ofta av ett nedsjunket främre fotvalv och i många fall i kombination med hallux valgus. Detta innebär att ledhuvudena förlorar sin valvbåge och tårna kröker sig. Detta kan bero på bristande utrymme i dåliga skor, eller av sjukdomstillstånd så som RA, artros och neurologiska sjukdomar. Problemet är ofta vanligare hos individer som har en tå längre än de andra som då utsätts för tryck och kan böja sig.

Hammartå är ett väldigt vanligt problem och kan komma plötsligt. Vissa får ont i tårna då andra inte upplever någon större smärta. Det är vanligt med förhårdnader ovan på den krökta tån samt liktornar som kan smärta. Ju fortare man åtgärdar hammartå desto större är chansen helt att bli av med problemet. Avlastning av tryck, stöd av främre valvet samt en biomekaniskt balanserad fotbädd är det lättaste samt mest effektiva sättet att minska smärtan. Silikontuber kan med fördel användas för att avlasta tryck på ömmande tår. Dock ska inte ett tåstöd användas eftersom det leder till att problemet förvärras - utan det är viktigt att försöka hitta och behandla orsaken bakom samt se om en eventuell åtgärd kan lindra problemen.

HalluxValgus

Hallux Valgus

Hallux Valgus är den vanligaste fotåkomman hos vuxna och är vanligare hos kvinnor än män. Hallux Valgus betyder att stortån är snedställd. Stortåns ände trycks mot andra tån och ibland ligger dessa två tår omlott, med den andra tån ovanpå den stora. Samtidigt blir leden mellan första mellanfotsbenet och stortån vinklad inåt, vilket gör framfoten bredare. Patientens huvudsakliga problem är smärta.

Det vanligaste är att patienten söker läkarhjälp p g a smärta och problem med att få passande skor. Patienten är ofta besvärsfri barfota, men drabbas av smärta p g a tryck från skorna. Detta sker vid belastning och i samband med rörelse. Besvären är således korrelerade till hur bred foten är. I vissa fall har patienten också besvär från femte metatarsalbenet, ofta p g a tryck.

BEHANDLING
Tidiga/lindriga besvär behandlas med breda och mjuka skor samt främre pelott för att försöka bygga upp det främre fotvalvet.

tånagel inåtväxt

Intåtväxt tånagel

Nageltrång är vanligt förekommande och kan drabba vem som helst. Vanligtvis är det stortån som påverkas av nageltrång. Vanliga symtom på nageltrång är bland andra:

 • Värk och ömhet i tån
 • Rodnad kring nageln
 • Svullnad av tån
 • Varig tå

Om nageltrång lämnas obehandlad kan det leda till svår infektion i benet i tån. Infektionen kan bli extra påtaglig om du har diabetes eller dålig blodcirkulation.

 

Liktorn

Liktorn.

Liktorn är en förtjockning av överhudens hornlager, ett slags hyperkeratos som oftast uppkommer på fötterna till följd av tryck eller friktion. De kan yttra sig i tjocka, förhårdnade hudområden, i knutor, eller i förändrad hudkvalitet. Liktornar kan bli inflammerade eller ömma av att det överkompenserade hudlagret orsakar ännu större tryck från exempelvis skor, men utan komplikationer är liktornar endast ett kosmetiskt problem.

De vanligaste orsakerna till liktornar på fötterna är trånga skor eller att inte ha strumpor i skorna. Liktornar kan uppkomma på händerna hos personer som använder verktyg eller spelar instrument.

Liktornar anses vara orsakade av långvarigt tryck utifrån. Trycket förstås inledningsvis framkalla begränsad blodtillförsel (ischemi), varefter tryckets upphörande tillkommer ökad blodmängd i kroppsdelen (hyperemi), varefter följer celltillväxt i form av liktorn (epiteltillväxt).

 

Fotvårdtor

Vårtor

En vårta är en liten utväxt på huden som orsakas av virus, Humant Papillomvirus (HPV). Vårtor smittar och kan lätt överföras till andra personer och till andra delar av kroppen. Man smittas vid beröring av vårtan eller indirekt av avstötta hudceller från vårtan som trivs bäst i varma och fuktiga miljöer.

Badhus, simhallar och gymnastiksalar är därför vanliga smittkällor. Det är vanligt att vårtor smittar inom familjen. Vårtor kan ömma men desto mer kännas genant.

En vårtas utseende kan variera. Vissa växer inåt, vilket är vanligast på fotsulorna. Några växer utåt och gör formen av ett blomkålshuvud. Dessa är vanligast på händerna och resten av kroppen. Vårtor kan försvinna av sig självt, men normalt tar det lång tid. De flesta vårtor försvinner inom två år men vissa kvarstår. Vårtorna kan även återvända efter behandling och det är inte ovanligt att några har vårtor i tiotals år.

 

spruckna-halar-halsprickor-behandling

Hälsprickor.

Hälsprickor orsakas ofta av torr hud och förhårdnader som spricker på grund av konstant tryck och friktion. Hälsprickor är ett vanligt problem som inte bara upplevs irriterande, utan även kan leda till smärtsamma djupa sprickor som blöder och i förlängningen kan leda till infektioner som kräver medicinsk behandling.

 

Superfeet sulor

Superfeet inläggssula.

Biomekanik, hur är din kroppshållning?
Ont I huvudet, nacken eller ryggen? Eller är det kanske höfterna och knäna som molar? Att se över fötternas välvning och dina sulor kan vara en lösning på problemet. Superfeet består av ett team experter och ortopeder som i över 30 år specialiserat sig på att utveckla inläggssulor.
Superfeet fokuserar på bakre delen av foten. Genom att stabilisera hälbenet ger Superfeet en neutral position utan att trycka in en massa stöd under hålfoten. Detta hämmar överpronation, med tillhörande fotförlängning (foten kan bli upp till 2 storlekar längre under maximal belastning), vilket är den vanligaste orsaken till många fotåkommor.

Fördelar med Superfeet:

 • Stödjer hela foten
 • Minskar belastning på kroppen och leder
 • Ökar muskeluthållighet och styrka
 • Stötdämpande med bibehållen stabilitet.
 • Minskar skaderisken, samt risken för blånagel, skavsår, liktornar, benhinneinflammation samt knä & ryggsmärtor.
 • Passar lika bra i löparskor som i pjäxor (kan enkelt flyttas).
 • Extremt lätta att anpassa till dina skor /välj lämplig modell och storlek, ta ut existerande innersula, klipp ner till samma storlek, lägg in den nya Superfeet sulan i skon).
Pelott Tform

Pelott T-form.

Hjälper din fot att stödja mellanfot som tenderar till att bli nedsjunken och rätar ut tårna.

Mortons syndrom en åkomma som innebär nervinklämnig i mellanfotsbenen, med hjälp av en pelott omfördelar belastningsytan samt delar mellanfotsbenen vid belastning.

Pelott sula läder

Pelott T-form lädersula.

Hjälper din fot att stödja mellanfot som tenderar till att bli nedsjunken och rätar ut tårna.

Mortons syndrom en åkomma som innebär nervinklämnig i mellanfotsbenen, med hjälp av en pelott omfördelar belastningsytan samt delar mellanfotsbenen vid belastning.

Footlogix logga
Footlogix Before After

Footlogix.

Produkter för proffessionell fotbehandling.

 

Footlogix logga
Footlogix comfort

Footlogix.

Produkter för proffessionell fotbehandling.

 

logga_senaste

Hammartå

Texten om problematiken.

 

logga_senaste

Hammartå

Texten om problematiken.

 

logga_senaste

Hammartå

Texten om problematiken.

 

logga_senaste

Hammartå

Texten om problematiken.