Fotinfo

Det finns många olika åkommer som dina fötter kan bli drabbade av. Här nedan kommer lite förklaring om dessa olika åkommor som vi på kliniken kan behandla och åtgärda. De åkommor som vi inte kan åtgärda skickar vi vidare till expertis för vidare bedömning. Välkommen.

(Notera att sidan Fotinfo är under uppdatering)

Fotbehandling Fotvård Lomma

Medicinsk Fotbehandling.

En medicinsk fotterapeut har en viktig roll med att hjälpa människor att undvika allvarliga komplikationer vid sjukdom, som svårläkta sår, felställningar i fötterna eller amputation.

Sådana risker kan finnas vid diabetes, reumatiska och neurologiska sjukdomar, vid hjärt- och kärlsjukdom med cirkulationsstörningar som påverkar fötter och underben.

Därutöver kan många andra medicinska tillstånd som nageltrång, kartnaglar, hud- och nagelsvamp, sprickor och förhårdnader, vårtor, psoriasis och andra hudsjukdomar ha hjälp av medicinsk fotvård.

Hälsporre

Hälsporre

En hälsporre är en kalcium lagring – det vill säga, en tillväxt av ben som kan utvecklas på undersidan av hälbenet där musklerna i foten ansluter till benet.

Denna kalcium lagring som tenderar att likna en krok eller en sporre som pekar framåt kan vara resultatet av lång (och stor) belastning på fotens muskler och ligament, från en långvarig sträckning och inflammation i plantar fascia (det vill säga från plantar fasciit) och från upprepad sprickor i membranet som täcker hälbenet.

Hälsporre utvecklas i allmänhet från stress på muskler och ligament i foten, med plantar fasciit – det vill säga inflammation i plantar fascia orsakad av överdriven, långvarig sträckning och dragning – och genom upprepade sprickor av membranet som täcker hälbenet.

Plantarfascia fascitis

Plantarfascitis

Plantar fascia är ett band av fibrös bindväv som sträcker sig från hälbenet till fotsulan. Stress från mekaniska aktiviteter, en skada eller överanvändning kan göra att din plantar fascia blir inflammerad vilket skapar smärta.

Plantar betyder botten av foten; fascia är en term för den typ av fibrös bindväv som finns i hela kroppen; fasciit avser inflammation i fascian vävnad.

Plantar fasciit utvecklas vanligen som ett resultat av långvarig eller upprepad sträckning över en längre period som bringar vävnaderna i fascian att gå sönder eller sträckas vilket resulterar i en smärtsam inflammation

Mekaniska rörelse obalanser, övervikt och illasittande eller alltför slitna skor är andra viktiga faktorer för att utveckla Plantar Fasciit.

Hammartå bild

Hammartå

 

Tår som fastnat i ett krökt läge kallas hammartå eller klotå. Problemen orsakas ofta av ett nedsjunket främre fotvalv och i många fall i kombination med hallux valgus. Detta innebär att ledhuvudena förlorar sin valvbåge och tårna kröker sig. Detta kan bero på bristande utrymme i dåliga skor, eller av sjukdomstillstånd så som RA, artros och neurologiska sjukdomar. Problemet är ofta vanligare hos individer som har en tå längre än de andra som då utsätts för tryck och kan böja sig.

Hammartå är ett väldigt vanligt problem och kan komma plötsligt. Vissa får ont i tårna då andra inte upplever någon större smärta. Det är vanligt med förhårdnader ovan på den krökta tån samt liktornar som kan smärta. Ju fortare man åtgärdar hammartå desto större är chansen helt att bli av med problemet. Avlastning av tryck, stöd av främre valvet samt en biomekaniskt balanserad fotbädd är det lättaste samt mest effektiva sättet att minska smärtan. Silikontuber kan med fördel användas för att avlasta tryck på ömmande tår. Dock ska inte ett tåstöd användas eftersom det leder till att problemet förvärras - utan det är viktigt att försöka hitta och behandla orsaken bakom samt se om en eventuell åtgärd kan lindra problemen.

HalluxValgus

Hallux Valgus

Hallux Valgus är den vanligaste fotåkomman hos vuxna och är vanligare hos kvinnor än män. Hallux Valgus betyder att stortån är snedställd. Stortåns ände trycks mot andra tån och ibland ligger dessa två tår omlott, med den andra tån ovanpå den stora. Samtidigt blir leden mellan första mellanfotsbenet och stortån vinklad inåt, vilket gör framfoten bredare. Patientens huvudsakliga problem är smärta.

Det vanligaste är att patienten söker läkarhjälp p g a smärta och problem med att få passande skor. Patienten är ofta besvärsfri barfota, men drabbas av smärta p g a tryck från skorna. Detta sker vid belastning och i samband med rörelse. Besvären är således korrelerade till hur bred foten är. I vissa fall har patienten också besvär från femte metatarsalbenet, ofta p g a tryck.

BEHANDLING
Tidiga/lindriga besvär behandlas med breda och mjuka skor samt främre pelott för att försöka bygga upp det främre fotvalvet.

tånagel inåtväxt

Intåtväxt tånagel

Nageltrång är vanligt förekommande och kan drabba vem som helst. Vanligtvis är det stortån som påverkas av nageltrång. Vanliga symtom på nageltrång är bland andra:

 • Värk och ömhet i tån
 • Rodnad kring nageln
 • Svullnad av tån
 • Varig tå

Om nageltrång lämnas obehandlad kan det leda till svår infektion i benet i tån. Infektionen kan bli extra påtaglig om du har diabetes eller dålig blodcirkulation.

 

Liktorn

Liktorn.

Liktorn är en förtjockning av överhudens hornlager, ett slags hyperkeratos som oftast uppkommer på fötterna till följd av tryck eller friktion. De kan yttra sig i tjocka, förhårdnade hudområden, i knutor, eller i förändrad hudkvalitet. Liktornar kan bli inflammerade eller ömma av att det överkompenserade hudlagret orsakar ännu större tryck från exempelvis skor, men utan komplikationer är liktornar endast ett kosmetiskt problem.

De vanligaste orsakerna till liktornar på fötterna är trånga skor eller att inte ha strumpor i skorna. Liktornar kan uppkomma på händerna hos personer som använder verktyg eller spelar instrument.

Liktornar anses vara orsakade av långvarigt tryck utifrån. Trycket förstås inledningsvis framkalla begränsad blodtillförsel (ischemi), varefter tryckets upphörande tillkommer ökad blodmängd i kroppsdelen (hyperemi), varefter följer celltillväxt i form av liktorn (epiteltillväxt).

 

Fotvårdtor

Vårtor

En vårta är en liten utväxt på huden som orsakas av virus, Humant Papillomvirus (HPV). Vårtor smittar och kan lätt överföras till andra personer och till andra delar av kroppen. Man smittas vid beröring av vårtan eller indirekt av avstötta hudceller från vårtan som trivs bäst i varma och fuktiga miljöer.

Badhus, simhallar och gymnastiksalar är därför vanliga smittkällor. Det är vanligt att vårtor smittar inom familjen. Vårtor kan ömma men desto mer kännas genant.

En vårtas utseende kan variera. Vissa växer inåt, vilket är vanligast på fotsulorna. Några växer utåt och gör formen av ett blomkålshuvud. Dessa är vanligast på händerna och resten av kroppen. Vårtor kan försvinna av sig självt, men normalt tar det lång tid. De flesta vårtor försvinner inom två år men vissa kvarstår. Vårtorna kan även återvända efter behandling och det är inte ovanligt att några har vårtor i tiotals år.

 

spruckna-halar-halsprickor-behandling

Hälsprickor.

Hälsprickor orsakas ofta av torr hud och förhårdnader som spricker på grund av konstant tryck och friktion. Hälsprickor är ett vanligt problem som inte bara upplevs irriterande, utan även kan leda till smärtsamma djupa sprickor som blöder och i förlängningen kan leda till infektioner som kräver medicinsk behandling.

 

Achilles tendonitis

Achillestendinit - inflammation i hälsenan.

"Att få ont i hälsenan är vanligt, särskilt i samband med fysisk aktivitet som löpning eller hopp. Smärtan kan till exempel komma om du har tränat på ett annat sätt än du brukar, eller när du har tränat lite hårdare än tidigare.
Besvären brukar kallas hälseneinflammation, fast det egentligen inte handlar om en inflammation, utan om besvär som orsakas av upprepade små skador på hälsenan.
De besvär som finns i början håller sällan i sig längre än en vecka. Ibland kan de finnas kvar under en längre tid. De allra flesta blir bättre med behandling. Risken att senan ska gå av ökar inte för att du har ont i den.
Du kan också få ont i hälsenan när du blir äldre och har gått mer än vanligt, eller om du har olämpliga och ostadiga skor. Risken för besvär ökar om du är överviktig." Slutcitat.

 

 

Hälruptur
Akut HälsenRuptur drabbar i 90 % av fallen män, vanligen i 35 till 40-årsåldern. En andra incidenstopp inträffar i 70-årsåldern. Färre än 10 % har haft hälseneproblem före rupturen. Hos ca 90% uppkommer hälsenerupturen under idrottsutövning.
ANAMNES
Hos 9 av 10 drabbade kommer den totala hälsenrupturen som en fullständig överraskning. I typfallet drabbas den som nyligen påbörjat eller återupptagit sitt motionsidrottande.
Plötsligt smärtar det till i vaden. Ibland hör eller känner patienten tydligt hur något brister och det är omöjligt att fortsätta idrottandet. Smärtan viker ofta snabbt och patienten kan ta sig fram gående med viss möda men graden av smärta kan variera mycket. Nio av tio söker dock läkare inom ett dygn.
Severs skada

Apofysit - Severs skada

Apofysit - severs skada - är en av de absolut vanligaste orsakerna till smärta i häl hos barn mellan ungefär 8-15 års ålder. Andra namn på sjukdomen är calcaneus apofysit, apofyitis calcanei eller apophysitis calcanei. Det är klassat som en överbelastningsskada och är något som vanligtvis provoceras fram av aktivitet och hård belastning. Smärtan kan komma plötsligt och kan variera i grad. Smärtpunkten är ofta lokaliserad i bakre delen av hälbenet och sitter i närheten av tillväxtzonerna. Severs skada är något som läker ut, men det tar oftast relativt lång tid - uppemot 1 år är inte ovanligt innan besvären har försvunnit.

Orsaken brukar anses vara hård belastning på berörda områden under lång tid samtidigt som kroppen växer. Tillväxtzonerna i hälbenet kan då utsättas för stress och påfrestning som leder till att utvecklingen störs och tillika smärtan i hälarna uppstår. Andra orsaker, så som exempelvis en uppluckring utav benet där senan fäster inträffar, kan leda till samma typ av smärta. Då gäller smärtan själva fästet för senan.

För att påskynda läkningsprocessen och samtidigt minska smärtan rekommenderas en ortopedisk fotbädd. Finns prefabricerad hälkopp alt, hälinlägg eller besöker du en ortopedingenjör för individuell avgjutning av hälen.

logo TEAM OLMED

För ett liv i rörelse

Medicinskt utformade skoinlägg för liv i balans. Individanpassade efter just dina fötter. Motverkar smärta i rygg, ben och fötter samt ökar prestationsnivån. Med ett par individanpassade skoinlägg kan du även förebygga framtida problematik som ont i ryggen och ont i foten men även undvika bekymmer såsom ont i benen och ont i knät.
Superfeet sulor
Annons v2 Biomekanik (1)

Superfeet inläggssula.

Biomekanik, hur är din kroppshållning?
Ont I huvudet, nacken eller ryggen? Eller är det kanske höfterna och knäna som molar? Att se över fötternas välvning och dina sulor kan vara en lösning på problemet. Superfeet består av ett team experter och ortopeder som i över 30 år specialiserat sig på att utveckla inläggssulor.
Superfeet fokuserar på bakre delen av foten. Genom att stabilisera hälbenet ger Superfeet en neutral position utan att trycka in en massa stöd under hålfoten. Detta hämmar överpronation, med tillhörande fotförlängning (foten kan bli upp till 2 storlekar längre under maximal belastning), vilket är den vanligaste orsaken till många fotåkommor.

Fördelar med Superfeet:

 • Stödjer hela foten
 • Minskar belastning på kroppen och leder
 • Ökar muskeluthållighet och styrka
 • Stötdämpande med bibehållen stabilitet.
 • Minskar skaderisken, samt risken för blånagel, skavsår, liktornar, benhinneinflammation samt knä & ryggsmärtor.
 • Passar lika bra i löparskor som i pjäxor (kan enkelt flyttas).
 • Extremt lätta att anpassa till dina skor /välj lämplig modell och storlek, ta ut existerande innersula, klipp ner till samma storlek, lägg in den nya Superfeet sulan i skon).
Pelott Tform

Pelott T-form.

Hjälper din fot att stödja mellanfot som tenderar till att bli nedsjunken och rätar ut tårna.

Mortons syndrom en åkomma som innebär nervinklämnig i mellanfotsbenen, med hjälp av en pelott omfördelar belastningsytan samt delar mellanfotsbenen vid belastning.

Pelott sula läder

Pelott T-form lädersula.

Hjälper din fot att stödja mellanfot som tenderar till att bli nedsjunken och rätar ut tårna.

Mortons syndrom en åkomma som innebär nervinklämnig i mellanfotsbenen, med hjälp av en pelott omfördelar belastningsytan samt delar mellanfotsbenen vid belastning.

Dermis

Hudens funktion

Huden är kroppens största organ och täcker en yta nästan ekvivalent med 2 kvadratmeter och kan väga upp till 10kg. Den fungerar som en skyddande barriär mot yttre miljö samtidigt som den upprätthåller homeostas invändigt.

Drabbas du av sjukdomar kan huden bli påverkad av bl,a, torrhet,skörhet, tunn pappersliknande hud, sprickor, förhårdnader samt olika andra hudförändringar.

 

Annons v22

Footlogix produktsortiment baserade på Krämskumsteknologi och Karbamid.

Se separat info Footlogix.

Rapsodine baserade på vår svenska Raps.

Se separat info Rapsodine.

Footlogix logga
Footlogix Before After

Footlogix.

Ett unikt produktsortiment för professionell användning för fotkliniker samt produkter för egenvård mellan fotvårdsbehandlingar - utvecklat av fotterapeut. Produkterna är till största del baserade på krämskumsteknologi och innehåller karbamid. Finns endast för försäljning hos fotkliniker.

 

Footlogix logga
Footlogix comfort

Footlogix.

Produkterna är till största del baserade på krämskumsteknologi och innehåller karbamid. Dessutom finns produkter för fotbad, fotskrubb, fotlotion/massagelotion och förbehandling av förhårdnader

 

Rapsodine Fotkräm

Rapsodines produkter är baserade på svensk ekologisk kallpressad rapsolja som effektivt mjukgör, återfuktar och vitaliserar din hud.

Fotkräm baserad på ekologisk rapsolja som verkar mjukgörande på hård och torr hud. Krämen skyddar och förebygger att huden torkas ut. Innehåller även karbamid och den välgörande eteriska oljan från Kunzeabusken. Krämen kan med fördel användas på torr, hård och problematisk hud.

 

kalla fötter

Därför fryser vi om fötterna

Februari är årets kallaste månad på skånska breddgrader. Fötterna är vår kallaste kroppsdel.

Blodförsörjningen minskar; när lufttemperaturen sjunker är händer och fötter de kroppsdelar som först blir kalla. Det är kroppens sätt att spara värme. De är de inre organen som är viktigast att hålla varma. Därför styrs blodflödet dit- på bekostnad av de yttersta extremiteterna.
Glatt muskulatur stänger av; blodflödet till händer och fötter regleras av de muskler som finns i blodkärlen. Denna "glatta" muskulatur går inte att styra med viljan.

Kalla fötter gör oss inte förkylda.
Kalla fötter gör det svårt att somna.
Stress ger kalla fötter.

SE_0915034 (1)Annons kompression v35

Kompression.

Tre måsten för att en kompressionsstrumpa ska fungera effektivt

• Att strumpan har rätt tryck.

• Att rätt tryck är på rätt ställe.

• Att trycket är korrekt graderat, från 100% vid ankeln ner till 50% vid vaden.

Val av kompressionsstrumpa är ett livsviktigt beslut!
Se till att tillverkaren av kompressionsstrumpor kan garantera rätt tryck på rätt ställe för bästa effekt annars kan strumporna göra skada

 

logga_senaste

xxxxxxxxx

Texten om problematiken.

 

Foto den 19 sep. 2019 07_56_10 (2)

New Feet

 • Optimal stötdämpning - i alla modeller finns en 6mm löstagbar Protektor innersula.
 • Bred framfot & god stabilitet.
 • Mjukt, polstrat skinn och utvalda fodermaterial.
 • Fuktabsorberande och friktionsdämpande foder.
 • Inga invändiga sömmar som kan skava.
 • Skorna kan enkelt anpassas till användaren - de extra långa kardborre-remmarna är lätta att korta av och bakkapporna är termoplastiska.
 • Alla komponemter i skorna uppfyller gällande EU standard och miljökrav.
 • Gott om plats för individuellt anpassade inlägg.

 

Foto den 19 sep. 2019 07_56_10 (2)

New Feet

 • Optimal stötdämpning - i alla modeller finns en 6mm löstagbar Protektor innersula.
 • Bred framfot & God stabilitet.
 • Mjukt, polstrat skinn och utvalda fodermaterial.
 • Fuktabsorberande och friktionsdämpande foder.
 • Inga invändiga sömmar som kan skava.
 • Skorna kan enkelt anpassas till användaren  de extra kardborre-remmarna är lätta att korta av och bakkapporna är termoplastiska.
 • Alla komponenter i skorna uppfyller gällande EU standard och miljökrav.
 • Gott om plats för individuellt anpassade inlägg.

 

logga_senaste

xxxxxxxxx

Texten om problematiken.